Creality K2 Plus - problemy

Drukarki FDM III Generacji - BambuLab, Creality K1, Qidi Tech, <podróbki, klony>, itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crazy8
x 8

Creality K2 Plus - problemy

Post autor: crazy8 »

Hejka naklejka, od kilku miesięcy posiadam creality k2. Dotychczas byłem zadowolony, niestety po aktualizacji softu już nie jestem. Nawet nie wiem czy to wina nowego softu no ale raczej czego innego?
A co nie gra? Dwie sprawy.

Po pierwsze drukareczka za nisko zaczyna pierwszą warstwę, przez co po jakimś czasie ekstruder się zatyka. Powiedzmy że nie jest to wielki deal, w ustawieniach slicera doałem 0.2 do z offset i już jest spoko.
Po drugie i o wiele ważniejsze drukarka strasznie brzydko drukuje, szczególnie na narożnikach; czy to ścianki czy wypełnienia. Problem ustępuję gdy włączę opcje AI flow calibrate oraz AI pressure advance calibrate (jakoś tak się nazywają, wiadomo o co chodzi).

Niby można powiedzieć spoko problem rozwiązany, ale jest to niejako naklejenie plasterka na otwarte złamanie. Druk po tych dwóch zabiegach startuję poprawnie oraz drukuję się dobrze do końca. Niestety o ile 'z offset' działa na model to na same druki testowe od wspomnianej AI kalibracji już nie. Naprawdę muszę się namachać skrobaczką żeby zeskrobać pozostałości po wydrukach kalibracyjnych/testowych.
Dodatkowo po wyłączeniu tych kalibracji AI drukarka nie zapamiętuję wybranych przez AI czy bóg wie kogo ustawień i wraca do domyślnych, ergo znów brzydko drukuję narożniki, ergo powraca drugi problem.

Błagam o pomoc, bo odechciewa się cokolwiek robić z takim sprzętem..
IMG20260402180943.jpg
IMG20260402180839.jpg
IMG20260402180826.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 967

Re: Creality K2 Plus - problemy

Post autor: JGFTW »

Skoro nie zapisuje Ci Z offsetu poprzez wyklikanie z menu to możesz zmienić w plikach konfiguracyjnych klippera: https://github.com/CrealityOfficial/K2_ ... onfig/F008

Powinno to być mniej więcej w takim miejscu:
https://github.com/CrealityOfficial/K2_ ... r.cfg#L304

Wejść tam możesz poprzez przeglądarkę (panel fluidd) - wpisujesz w przeglądarkę <lokalne_ip_k2>:4408 lub :<ip>4409.

Ewentualnie w profilu materiałowym możesz wpisać gcode:
SET_GCODE_OFFSET Z=wartość_zoffset
SAVE_CONFIG

Kwestia narożników to pewnie kwestia ustawień kompensacji ciśnienia (pressure advance - https://www.klipper3d.org/Pressure_Advance.html) Tu również jak nie chcesz opcji autokalibracji to również możesz znaleźć wartość jaka Cię zadowala i zapisać w pliku konfiguracyjnym lub profilu materiaowym.
Awatar użytkownika
crazy8
x 8

Post autor: crazy8 »

Dziękuję za odpowiedź.
Zmieniłem na razie tylko zoffset w printer.cfg i pomogło ale tylko na te automatyczne kalibracje a sam wydruk startuje za nisko xd. No ale zgaduję że jak w cfg zmienie i w slicerze zmienie to wtedy już tu i tu będzie offset..
Flow i pressure też zmienię, podpatrze we fluid na jakim aktualnie jedzie drukarka i wpisze taki na sztywno
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 967

Post autor: JGFTW »

crazy8 pisze: 04 kwie 2026, 10:12 Zmieniłem na razie tylko zoffset w printer.cfg i pomogło ale tylko na te automatyczne kalibracje a sam wydruk startuje za nisko xd
To zmień na taką wartość, żeby tak nie było.
Czy za każdym razem się obniża (zmieniasz na jakąś wartość i jest za nisko, więc dajesz wyższa, ale wciąż za nisko i zrobiłeś tak z 4-5 razy i wciąż nic)?
crazy8 pisze: 04 kwie 2026, 10:12 No ale zgaduję że jak w cfg zmienie i w slicerze zmienie to wtedy już tu i tu będzie offset..
Najlepiej zmień w jednym miejscu slicer albo cfg - jak będzie w dwóch to nie dojdziesz do ładu z tym - upewnij się, że wartości się nie nadpisują.
Zmieniaj tylko w jednym miejscu i sprawdzaj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „III Generacja (Bambu, Qidi, K1, itp)”