Drukarka cyklicznie podaje mniej filamentu

Jakość druku Cię nie zadowala?
ODPOWIEDZ
domino-pl
x 1

Drukarka cyklicznie podaje mniej filamentu

Post autor: domino-pl »

Witam,

w swoim Sovol SV08 mam ostatnio problem który nie wiem jak zdiagnozować. Drukarka Ewidentnie okresowo podaje za mało filamentu co widać na załączonym zdjęciu. Na pierwszej warstwie widać, że periodycznie jest raz więcej raz mniej filamentu. Skutkuje to tym że powierzchnia na drukowanych elementach jest raz poprawna a raz niepełna - powstaje taki wzorek...

Jak patrzę na wypływ filamentu po prostu "w powietrzu" na oko materiał wydaje się być podawany równo.

Przyznam, że nie wiem gdzie szukać problemu - rozebrałem ekstruder i wszytko wydaje się być w porządku. Trybiki i radełka są całe. Nie mam dalszego pomysłu jaki może być mechanizm wywołujący takie zachowanie. Może ktoś podpowie

Dzięki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1078

Re: Drukarka cyklicznie podaje mniej filamentu

Post autor: Andrzej_W »

Czy na każdym filamencie tak masz ?
Spróbuj wydrukować testowo ten sam model ale zmieniając temperaturę na wyższą tak co 5 stopni.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 970

Post autor: JGFTW »

Ja obstawiam, że ekstruder nie nadąża z przetapianiem filamentu, czyli to kwestia prędkości, temperatury lub czegoś podobnego, ale na podstawie dostępnych informacji nie da się jednoznacznie stwierdzić.

Widzimy defekt, który występuję tylko na górnych ściankach, więc z jakiegoś powodu te fragmenty drukują się inaczej, nie tak jak powinny, więc pewnie ustawienia są niewłaściwe - możesz podać jak wygląda widok modelu z zaznaczonymi kolorem "Speed" lub "Flow" tak jak poniżej:
image.png
image.png
Może masz drastycznie różniące się ustawienia dla górnych ścianek i stąd ektruder nie wyrabia tylko na tych fragmentach.

Z takich głupich rozwiązań, które czasami się sprawdzają to sprawdź czy szpula nie przyłapuję i nie szarpie za ekstruder - jest na to mała szansa, ale jednak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
aniol310
Drukarka: własna konstrukcja
x 5

Post autor: aniol310 »

a skontroluj średnicę filamentu na długości
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 439

Post autor: Rozarh »

domino-pl pisze: 11 kwie 2026, 20:59 rozebrałem ekstruder i wszytko wydaje się być w porządku. Trybiki i radełka są całe.
A czy zębatka napędowa od silnika nie rusza się względem zębatki od filamentu?
Bardzo często rozkręca się ta śrubka robaczkowa, która trzyma zębatkę na osi (obojętnie czy to na silniku czy na innej ośce). Efekt jest taki, że raz filamentu idzie mniej a raz więcej. No i retrakcje nie działają.

Możesz to sprawdzić wysuwając trochę filamentu "na gorąco" a potem próbować ruszyć filamentem - wcisnąć, wycisnąć ręcznie, bez otwierania dźwigni ekstrudera. Gdy silnik trzyma (po ruchu) przesunięcie filamentu nie powinno być możliwe jeśli zębatki są prawidłowo osadzone na osiach. Jak się rusza filament to jest to właśnie ten problem, o którym piszę.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”