Rozarh zbudował miśka

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 460

Rozarh zbudował miśka

Post autor: Rozarh »

No i w końcu ukończyłem prace nad moim egzemplarzem Prusy :)
Było ciężko, wymagało cierpliwości ale w końcu się udało.

Historia zaczęła się od zakupu ramy do Anet A8 i zabaw z tą drukarką. Drukowałem sporo części do tamtego projektu - wiele z nich pobrałem z projektu i3 MK3, z którego już czerpałem w ramach modyfikacji TT1S.

Koniec końców części przybywało aż w pewnym momencie trafiłem w czeluściach internetu na projekcie firmware Prusa na płycie RAMPS/Arduino. No i zacząłem się tym interesować, aż w końcu podjąłem decyzję o zakupie płyty Einsy Rambo - to był pierwszy krok w kierunku miśka...

Potem przyszło kopanie w dokumentacji i okazało się, że wyświetlacz, który oryginalnie miałem w Kosselu to jest dokładnie płytka wyświetlacza Prusy. Prawie dokładnie - różnił się tylko długością trzpienia enkodera i dużym potencjometrem do regulacji kontrastu LCD. Płytka produkcji BTT nawet miała możliwość wymiany tego potencjometru z czego skorzystałem. Generalnie udało mi się wgrać oryginalny firmware Prusy na moją płytę Einsy Rambo i pokazał mi się na wyświetlaczu tekst, że drukarka wymaga kalibracji oraz błąd czujników temperatury - to działało!!!

Zatem pozostało obudować elektronikę drukarką. Kolega na forum sprzedaje wprawdzie ramę, ale szukałem czegoś sztywniejszego niż oryginał - gdzieś kiedyś widziałem projekt na ramie z t-slot 3030 (rebelix bodajże), ale koniec końców stanęło na ramie Bear, bo ma lepszą dokumentację.

V-slotów musiałem dokupić, pręty liniowe i łożyska miałem, musiałem tylko poprzycinać pręty na odpowiednią długość. Łączniki i śruby z innych projektów, chociaż koniec końców mi ich zabrakło i musiałem dokupić.

Głowica wymaga zakupu pewnych części, ale E3D miałem swoje, termistor Semitec 104GT-2 też. Udało mi się skompletować też części ekstrudera. Musiałem jednak zamówić te magnesy, kulkę i czujnik IR filamentu.

Dokupowałem też wiatraki 5V - dedykowane dla Prusa.

Stół początkowo planowałem przełożyć z Geeetecha A20M, ale koniec końców okazało się, że kupiłem u majfriendów z wózkiem i blachą PEI za rozsądną cenę.

Drukarka wygląda tak:
IMG_1355.JPEG
Śrub nie chciało mi się przycinać. Może kiedyś wymienię na oryginalne silniki od Prusy. Te zamontowane mają dość długie ośki i sprzęgi do śrub trapezowych ledwo trzymają te śruby - inaczej są za wysoko i końce osi X kolidują z tymi sprzęgami.

Z autokalibracją nie było za dużo problemów. Luźne paski, rolki - do zrobienia. Najwięcej problemów sprawił mi hotend - były problemy z grzaniem, ale okazało się, że mam źle dobraną grzałkę - miała koło 5Ω zamiast spodziewanych przez firmware 15Ω. Efekt był taki, że grzałka przy 140ºC już była wyłączana, a i tak temperatura skakała do 200ºC :shock:

Na szczęście znalazłem odpowiednią w swoich zbiorach i po wymianie już więcej problemów nie było :bows:

Działa fajnie, robię pierwsze wydruki. Po 2h pracy dobrane silniki ledwo są ciepłe. Na zdjęciu jeszcze ma dobierany na szybko uchwyt szpuli, ale taki bardziej typowy jeszcze się drukuje :sorry:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziobu, majek, Fest, fyme, Zepco, Andrzej_W, JGFTW, WillingMagic, Adinfo, sagittario, Elhape
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 460

Re: Rozarh zbudował miśka

Post autor: Rozarh »

Aktualizacja stanu.

W końcu pomontowałem wszystkie zaślepki i dedykowany dla Bear uchwyt szpuli:
IMG_1356.JPEG
Kilka wydruków już za drukarką. Teraz drukuje facehuggera i wygląda to dobrze, choć slicer marudził, że mogą być problemy z przyczepnością.

Zauważyłem, że jest jakiś problem z osiami Z - po wydruku strony się jakoś rozjeżdżają. Na szczęście firmware to wykrywa i po prostu po rozgrzaniu przed pomiarem stołu robi ekstra kalibrację osi Z - potem dalej drukuje bez problemów. Przypuszczam, że prawy silnik ma zbyt mały moment trzymający po wyłączeniu i oś lekko opada.

Na razie nie ma problemu. Pewnie kiedyś wjadą oryginalne silniki z Prusy. Póki co na Allegro Lokalnie jest człowiek, który sprzedaje komplety silników za 200zł, ale nie chcę teraz brać całego kompletu - może kiedyś...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, JGFTW, WillingMagic, Adinfo, sagittario, Elhape
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prusa i3”