Gdy ma duże zgrubienie (jak zmierzyłem suwmiarką to wyszło mi około 1,95mm) to ekstruder nie jest w stanie go przepchnąć w ogóle i materiału nie podaje wcale, głowica dalej idzie na sucho. Nie wiem, jak wygląda dokładnie sprawa grubości w miejscach osłabienia wydruku, ale przypuszczam, że ekstruder ciągnie i ciągnie, a materiał stawia duży opór i przez jakiś czas (zanim to zgrubienie wejdzie w końcu do ekstrudera) to jest jakby chwilowy brak podawania. Gdy w końcu przeciągnie zgrubienie to zaczyna znowu drukować normalnie.atom1477 pisze: ↑16 mar 2025, 07:24Ciężko uwierzyć w taki objaw. W tych miejscach powinien być większy flow, a więc mocniejszy wydruk.tomac pisze: ↑15 mar 2025, 22:59 Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa).
Słabszy powinien być w miejscach gdzie filament miał przecienienia.
Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie
Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie
Już w tym wątku proponowano mi tryb wazy. Jednak przy moim wydruku to problem - tam jest taki rant, którego w tym trybie nie da się wydrukować, poza tym o ile dobrze rozumiem, tryb wazy umożliwia drukowanie jedynie obiektów o grubości ścianki jednej warstwy. Chyba, że coś źle rozumiem? W każdym razie zrobiłem jeden model w trybie wazy ze ścianką grubości jednej warstwy i jest bardzo wiotki oraz przecieka na potęgę.
Ale chyba już opanowałem problem. Ustawiłem grubość ścianki na jedną warstwę, wypełnienie na 100%, przepływ na 1,28, dałem kolejność drukowania naprzód wypełnienie a potem ścianki i z tymi ustawieniami wygląda na to, że mój wydruk testowego zbiorniczka ciśnieniowego jest szczelny. Materiał to filament firmy Rosa3D. Teraz powtarzam próbę na filamencie F3D - właśnie trwa drukowanie.
Wołam.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 4
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 956
O ile to zgrubienie nie jest puste w środku.
Po prostu trafił mu się wadliwy filament nie ma co drążyć.
Po prostu trafił mu się wadliwy filament nie ma co drążyć.
O ile dobrze zrozumiałem ten fragment, to moim zdaniem (zwłaszcza przy skośnych ścianach bryły) należy tak ustawić w slicerze kolejność drukowania, by najpierw drukował wypełnienie, a potem obraz zewnętrzny, wtedy ścieżka zewnętrzna całej ściany będzie się trzymała warstwy poprzedniej i ścieżki wypełnienia.tomac pisze: ↑15 mar 2025, 22:59 Obejrzałem, jak w slicerze (Creality Print - praktycznie to samo, co Orca Slicer) wyglądają ruchy głowicy przy drukowaniu poszczególnych warstw.
Wygląda to tak: Ścianka ma pięć warstw. Zaczyna drukować w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara od warstwy drugiej od zewnątrz. Następnie drukuje pierwszą od zewnątrz (czyli naprzód drukuje dwuwarstwowa ścianę zewnętrzną). Następnie drukuje drugą warstwę od wewnątrz,
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Właśnie tak zrobiłem (zresztą napisałem o tym we wpisie z godziny 8:32) i na filamencie z firmy Rosa3D mam szczelność. Filament z F3D wciąż jest nieszczelny (chociaż nieszczelność jest mniejsza niż była przed tą zmianą), ale wstępnie mogę przyjąć, że problem jest opanowany. Jeszcze chcę wydrukować z F3D na innych temperaturach, chociaż w górę mam już nieduże pole manewru - według producenta maksymalna temperatura to 245 stopni, a ja drukowałem przy 242 stopniach. Chociaż jeśli lekko przekroczę to się chyba nic złego nie stanie. Na razie idzie wydruk przy 235 stopniach.J.A. pisze: ↑16 mar 2025, 10:06O ile dobrze zrozumiałem ten fragment, to moim zdaniem (zwłaszcza przy skośnych ścianach bryły) należy tak ustawić w slicerze kolejność drukowania, by najpierw drukował wypełnienie, a potem obraz zewnętrzny, wtedy ścieżka zewnętrzna całej ściany będzie się trzymała warstwy poprzedniej i ścieżki wypełnienia.tomac pisze: ↑15 mar 2025, 22:59 Obejrzałem, jak w slicerze (Creality Print - praktycznie to samo, co Orca Slicer) wyglądają ruchy głowicy przy drukowaniu poszczególnych warstw.
Wygląda to tak: Ścianka ma pięć warstw. Zaczyna drukować w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara od warstwy drugiej od zewnątrz. Następnie drukuje pierwszą od zewnątrz (czyli naprzód drukuje dwuwarstwowa ścianę zewnętrzną). Następnie drukuje drugą warstwę od wewnątrz,
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 4
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 956
Temperatura druku to tylko sugestia.
viewtopic.php?f=5&t=7623#p125150
J.A.
No to jeszcze raz:
Do tego przypadku się odniosłem.tomac pisze: ↑15 mar 2025, 22:59 Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa).
No właśnie. Jedynie to może tłumaczyć taki objaw.
No ewentualnie pusta przestrzeń wewnątrz zgrubienia (czyli jeżeli zgrubienie jest pęcherzem).
Tak to tłumaczę. Chociaż nie dam głowy, że w tych miejscach osłabienia wydruku nie występuje coś innego. To, co wyłapałem na filamencie miało miejsce tylko przy sytuacji, w której wydruk się nie udał (drukarka przestała tłoczyć filament). W tej sytuacji było widoczne zgrubienie, które dało się zmierzyć suwmiarką. Sytuacja ta powtórzyła się trzykrotnie (trzy próby wydrukowania detalu - żadna nieudana). Natomiast nie dam głowy za to, czy w momentach, gdy warstwy były osłabione też było zgrubienie, czy też działo się coś innego.
Moja drukarka ma kamerę i mam nagranie procesu drukowania. Widać na nim te źle wydrukowane warstwy. Jeśli potrzeba to mogę udostępnić ten filmik, ale to chyba nic nie da.
Wydruk przy 235 stopniach okazał się fiaskiem - woda wnika w materiał i można ją potem z niego wyduszać jak z gąbki. Teraz próbuję przy 252 stopniach i zobaczę, jak wyjdzie.Andrzej_W pisze: ↑16 mar 2025, 10:24 Temperatura druku to tylko sugestia.
Dla naszej ciekawości możesz przeciąć jedno zgrubienie, i zobaczyć czy w środku jest pusta przestrzeń.
Sprawdziłem - w miejscu zgrubienia nie ma pustej przestrzeni. Natomiast odwinąłem ze szpuli kilka metrów i przesunąłem je w palcach - nierównomierność grubości jest wyraźnie odczuwalna. Żeby upewnić się, że to nie jest tylko moje wrażenie wydrukowałem z PLA kostkę z otworkiem o średnicy dostosowanej do filamentu, przewlokłem to TPU przez te kostkę i przesuwałem. Wyraźnie widać, że miejscami są cieńsze odcinki - filament przez kostkę idzie luźno, miejscami nieco grubsze - idzie z oporem, ale nie trzeba używać zbyt dużej siły, a miejscami (tutaj, gdzie zaciął się wydruk) jest taka grubość, że trzeba naprawdę mocno się przyłożyć, żeby przeciągnąć filament przez kostkę. Myślę, że nie ma co więcej kombinować - filament nie trzyma wymiarów i to rodzi problemy.
Mam już wyniki próby. Podniesienie temperatury rozwiązało problem. Już na oko wydruk wygląda lepiej. Próba szczelności poszła w zasadzie pomyślnie (piszę "w zasadzie", bo pojawiła się woda na zewnątrz, ale najprawdopodobniej nieszczelne jest połączenie strzykawki z wydrukowanym zbiorniczkiem. Ten filament jest bardziej miękki niż Rosa3D i wygląda na to, że z tego powodu pod ciśnieniem przepuszcza nieco wody w miejscu, gdzie jest połączenie ze strzykawką.)
W każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie. Wygląda na to, że udało się osiągnąć dobry efekt.