Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
tomac
Postów w temacie: 21
x 7

Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Post autor: tomac »

atom1477 pisze: 16 mar 2025, 07:24
tomac pisze: 15 mar 2025, 22:59 Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa).
Ciężko uwierzyć w taki objaw. W tych miejscach powinien być większy flow, a więc mocniejszy wydruk.
Słabszy powinien być w miejscach gdzie filament miał przecienienia.
Gdy ma duże zgrubienie (jak zmierzyłem suwmiarką to wyszło mi około 1,95mm) to ekstruder nie jest w stanie go przepchnąć w ogóle i materiału nie podaje wcale, głowica dalej idzie na sucho. Nie wiem, jak wygląda dokładnie sprawa grubości w miejscach osłabienia wydruku, ale przypuszczam, że ekstruder ciągnie i ciągnie, a materiał stawia duży opór i przez jakiś czas (zanim to zgrubienie wejdzie w końcu do ekstrudera) to jest jakby chwilowy brak podawania. Gdy w końcu przeciągnie zgrubienie to zaczyna znowu drukować normalnie.
tomac
x 7

Andrzej_W pisze: 15 mar 2025, 23:25 Może spróbować zrobić wydruk w trybie wazy. Tylko trzeba by dostosować model pod ten wydruk. Odejdzie ci szew a dokładając flow może uzyskasz szczelność.
Już w tym wątku proponowano mi tryb wazy. Jednak przy moim wydruku to problem - tam jest taki rant, którego w tym trybie nie da się wydrukować, poza tym o ile dobrze rozumiem, tryb wazy umożliwia drukowanie jedynie obiektów o grubości ścianki jednej warstwy. Chyba, że coś źle rozumiem? W każdym razie zrobiłem jeden model w trybie wazy ze ścianką grubości jednej warstwy i jest bardzo wiotki oraz przecieka na potęgę.

Ale chyba już opanowałem problem. Ustawiłem grubość ścianki na jedną warstwę, wypełnienie na 100%, przepływ na 1,28, dałem kolejność drukowania naprzód wypełnienie a potem ścianki i z tymi ustawieniami wygląda na to, że mój wydruk testowego zbiorniczka ciśnieniowego jest szczelny. Materiał to filament firmy Rosa3D. Teraz powtarzam próbę na filamencie F3D - właśnie trwa drukowanie.
ostatni_wolny_login pisze: 09 mar 2025, 03:05Wołaj mnie jak idzie
Wołam.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Postów w temacie: 4
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 956

Post autor: Andrzej_W »

O ile to zgrubienie nie jest puste w środku.
Po prostu trafił mu się wadliwy filament nie ma co drążyć.
J.A.
Postów w temacie: 5
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 82

Post autor: J.A. »

tomac pisze: 15 mar 2025, 22:59 Obejrzałem, jak w slicerze (Creality Print - praktycznie to samo, co Orca Slicer) wyglądają ruchy głowicy przy drukowaniu poszczególnych warstw.
Wygląda to tak: Ścianka ma pięć warstw. Zaczyna drukować w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara od warstwy drugiej od zewnątrz. Następnie drukuje pierwszą od zewnątrz (czyli naprzód drukuje dwuwarstwowa ścianę zewnętrzną). Następnie drukuje drugą warstwę od wewnątrz,
O ile dobrze zrozumiałem ten fragment, to moim zdaniem (zwłaszcza przy skośnych ścianach bryły) należy tak ustawić w slicerze kolejność drukowania, by najpierw drukował wypełnienie, a potem obraz zewnętrzny, wtedy ścieżka zewnętrzna całej ściany będzie się trzymała warstwy poprzedniej i ścieżki wypełnienia.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
tomac
x 7

J.A. pisze: 16 mar 2025, 10:06
tomac pisze: 15 mar 2025, 22:59 Obejrzałem, jak w slicerze (Creality Print - praktycznie to samo, co Orca Slicer) wyglądają ruchy głowicy przy drukowaniu poszczególnych warstw.
Wygląda to tak: Ścianka ma pięć warstw. Zaczyna drukować w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara od warstwy drugiej od zewnątrz. Następnie drukuje pierwszą od zewnątrz (czyli naprzód drukuje dwuwarstwowa ścianę zewnętrzną). Następnie drukuje drugą warstwę od wewnątrz,
O ile dobrze zrozumiałem ten fragment, to moim zdaniem (zwłaszcza przy skośnych ścianach bryły) należy tak ustawić w slicerze kolejność drukowania, by najpierw drukował wypełnienie, a potem obraz zewnętrzny, wtedy ścieżka zewnętrzna całej ściany będzie się trzymała warstwy poprzedniej i ścieżki wypełnienia.
Właśnie tak zrobiłem (zresztą napisałem o tym we wpisie z godziny 8:32) i na filamencie z firmy Rosa3D mam szczelność. Filament z F3D wciąż jest nieszczelny (chociaż nieszczelność jest mniejsza niż była przed tą zmianą), ale wstępnie mogę przyjąć, że problem jest opanowany. Jeszcze chcę wydrukować z F3D na innych temperaturach, chociaż w górę mam już nieduże pole manewru - według producenta maksymalna temperatura to 245 stopni, a ja drukowałem przy 242 stopniach. Chociaż jeśli lekko przekroczę to się chyba nic złego nie stanie. Na razie idzie wydruk przy 235 stopniach.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 956

Post autor: Andrzej_W »

Temperatura druku to tylko sugestia.
viewtopic.php?f=5&t=7623#p125150
J.A.
Awatar użytkownika
atom1477
x 186

Post autor: atom1477 »

tomac pisze: 16 mar 2025, 07:33 Gdy ma duże zgrubienie (jak zmierzyłem suwmiarką to wyszło mi około 1,95mm) to ekstruder nie jest w stanie go przepchnąć w ogóle i materiału nie podaje wcale, głowica dalej idzie na sucho.
No to jeszcze raz:
tomac pisze: 15 mar 2025, 22:59 Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa).
Do tego przypadku się odniosłem.
tomac pisze: 16 mar 2025, 07:33 przypuszczam, że ekstruder ciągnie i ciągnie, a materiał stawia duży opór i przez jakiś czas (zanim to zgrubienie wejdzie w końcu do ekstrudera) to jest jakby chwilowy brak podawania. Gdy w końcu przeciągnie zgrubienie to zaczyna znowu drukować normalnie.
No właśnie. Jedynie to może tłumaczyć taki objaw.
No ewentualnie pusta przestrzeń wewnątrz zgrubienia (czyli jeżeli zgrubienie jest pęcherzem).
tomac
x 7

atom1477 pisze: 16 mar 2025, 10:41
tomac pisze: 16 mar 2025, 07:33 przypuszczam, że ekstruder ciągnie i ciągnie, a materiał stawia duży opór i przez jakiś czas (zanim to zgrubienie wejdzie w końcu do ekstrudera) to jest jakby chwilowy brak podawania. Gdy w końcu przeciągnie zgrubienie to zaczyna znowu drukować normalnie.
No właśnie. Jedynie to może tłumaczyć taki objaw.
Tak to tłumaczę. Chociaż nie dam głowy, że w tych miejscach osłabienia wydruku nie występuje coś innego. To, co wyłapałem na filamencie miało miejsce tylko przy sytuacji, w której wydruk się nie udał (drukarka przestała tłoczyć filament). W tej sytuacji było widoczne zgrubienie, które dało się zmierzyć suwmiarką. Sytuacja ta powtórzyła się trzykrotnie (trzy próby wydrukowania detalu - żadna nieudana). Natomiast nie dam głowy za to, czy w momentach, gdy warstwy były osłabione też było zgrubienie, czy też działo się coś innego.
Moja drukarka ma kamerę i mam nagranie procesu drukowania. Widać na nim te źle wydrukowane warstwy. Jeśli potrzeba to mogę udostępnić ten filmik, ale to chyba nic nie da.
Andrzej_W pisze: 16 mar 2025, 10:24 Temperatura druku to tylko sugestia.
viewtopic.php?f=5&t=7623#p125150
Wydruk przy 235 stopniach okazał się fiaskiem - woda wnika w materiał i można ją potem z niego wyduszać jak z gąbki. Teraz próbuję przy 252 stopniach i zobaczę, jak wyjdzie.
Awatar użytkownika
atom1477
x 186

Post autor: atom1477 »

Dla naszej ciekawości możesz przeciąć jedno zgrubienie, i zobaczyć czy w środku jest pusta przestrzeń.
tomac
x 7

atom1477 pisze: 16 mar 2025, 12:39 Dla naszej ciekawości możesz przeciąć jedno zgrubienie, i zobaczyć czy w środku jest pusta przestrzeń.
Sprawdziłem - w miejscu zgrubienia nie ma pustej przestrzeni. Natomiast odwinąłem ze szpuli kilka metrów i przesunąłem je w palcach - nierównomierność grubości jest wyraźnie odczuwalna. Żeby upewnić się, że to nie jest tylko moje wrażenie wydrukowałem z PLA kostkę z otworkiem o średnicy dostosowanej do filamentu, przewlokłem to TPU przez te kostkę i przesuwałem. Wyraźnie widać, że miejscami są cieńsze odcinki - filament przez kostkę idzie luźno, miejscami nieco grubsze - idzie z oporem, ale nie trzeba używać zbyt dużej siły, a miejscami (tutaj, gdzie zaciął się wydruk) jest taka grubość, że trzeba naprawdę mocno się przyłożyć, żeby przeciągnąć filament przez kostkę. Myślę, że nie ma co więcej kombinować - filament nie trzyma wymiarów i to rodzi problemy.
tomac pisze: 16 mar 2025, 11:09 Wydruk przy 235 stopniach okazał się fiaskiem - woda wnika w materiał i można ją potem z niego wyduszać jak z gąbki. Teraz próbuję przy 252 stopniach i zobaczę, jak wyjdzie.
Mam już wyniki próby. Podniesienie temperatury rozwiązało problem. Już na oko wydruk wygląda lepiej. Próba szczelności poszła w zasadzie pomyślnie (piszę "w zasadzie", bo pojawiła się woda na zewnątrz, ale najprawdopodobniej nieszczelne jest połączenie strzykawki z wydrukowanym zbiorniczkiem. Ten filament jest bardziej miękki niż Rosa3D i wygląda na to, że z tego powodu pod ciśnieniem przepuszcza nieco wody w miejscu, gdzie jest połączenie ze strzykawką.)
W każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie. Wygląda na to, że udało się osiągnąć dobry efekt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”