Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
ostatni_wolny_login
Postów w temacie: 5
x 6

Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Post autor: ostatni_wolny_login »

tomac pisze: 10 mar 2025, 21:30 Pytanie techniczne: Jak na tym forum się kogoś woła?
Też jeszcze nie ogarnąłem.

Z ciekawostek: wydrukowałem taki nalarstek/ nakładkę. Średnica 12,5 mm wysokość 12mm i grubość ścian 2mm
Jako wydruk testowy, do końcówki do miksera z którą walczę.

Z ciekawości po Twoich wpisach nalałem do tego wody i zostawiłem na ręczniki kuchennym.
Od 5-6h godzin nic nie wyciekło. Drukuje w chyba wysokiej temperaturze jak na pla, bo leci górna granica z uwagi na dysze cht.

Pozdrawiam
tomac
Postów w temacie: 21
x 7

Post autor: tomac »

ostatni_wolny_login pisze: 18 mar 2025, 02:06 Z ciekawostek: wydrukowałem taki nalarstek/ nakładkę. Średnica 12,5 mm wysokość 12mm i grubość ścian 2mm
Jako wydruk testowy, do końcówki do miksera z którą walczę.

Z ciekawości po Twoich wpisach nalałem do tego wody i zostawiłem na ręczniki kuchennym.
Od 5-6h godzin nic nie wyciekło. Drukuje w chyba wysokiej temperaturze jak na pla, bo leci górna granica z uwagi na dysze cht.
Też robiłem próby z PLA i w tym przypadku nie ma problemu ze szczelnością po nalaniu wody. Jednak nie robiłem próby ciśnieniowej PLA.
Natomiast kupiłem czarne TPU od F3D (bo takie miałem wcześniej przezroczyste i wszystko było OK), jednak to czarne cieknie, widać źle wydrukowane warstwy i na tych źle wydrukowanych się rozrywa. Dołączam zdjęcia tych wadliwych wydruków.

Kupiłem mikrometr. Zmierzyłem mikrometrem średnicę filamentu i ten przezroczysty, z którego wydruki wychodzą dobre ma około 1,73mm (około, bo ma cieńsze i grubsze miejsca), a ten czarny jest cieńszy, miejscami grubość spada do 1,67mm. Sprawdziłem też grubość tego filamentu Geeetech, o którym pisałem wcześniej. Generalnie jest zbyt cienki (około 1,68mm), ale w miejscu zgrubienia ma np. 1,83mm.
Wygląda na to, że moja drukarka jest wrażliwa na grubość filamentu. Prawdopodobnie jak jest zbyt cienki to ekstruder ma problem z jego podawaniem, a gdy jest zbyt gruby to w ogóle nie chce wejść do ekstrudera. Nie wiem, czy inne drukarki też są tak wrażliwe?
Załączniki
IMG_20250325_080429_606.jpg
IMG_20250325_080345_928.jpg
J.A.
Postów w temacie: 5
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 82

Post autor: J.A. »

Moim zdaniem nie problem z podawaniem za cienkiego, tylko zmniejszona ilość materiału, co powoduje spadek ciśnienia w dyszy w trakcie drukowania. 1,67, to kilka procent mniejsza średnica. Przy takich różnicach średnicy, to od nominału masz ok 10% mniej materiału. Oczywiście jak jest za gruby to wiadomo, że problemem może być przejście filamentu przez ekstruder.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
tomac
x 7

Dzisiaj byłem u producenta filamentu (firma Finnotech z Katowic), bo mieszkam stosunkowo niedaleko. Stwierdzili, że wydruki wyglądają jakby się przypaliły i przyczyną problemów jest zbyt wysoka temperatura drukowania. Rzeczywiście drukowałem przy temperaturze wyższej od maksymalnej podawanej na opakowaniu (na opakowaniu podano maksymalną temperaturę 245 stopni, a ja drukowałem na 252 stopnie, testowo podnosiłem też do 258 stopni). Według słów pracownika producenta filament przezroczysty to wytrzymuje, ale w czarnym zwęgla się barwnik i rodzi problemy.
Ja (jak już pisałem) podnosiłem temperaturę po to, żeby uzyskać szczelność. Przy niższej temperaturze wydruki z filamentu przezroczystego były po prostu nieszczelne. Jednak od producenta się dowiedziałem, że przy czarnym TPU nie można przekraczać temperatury i trzeba szukać innych metod uzyskania szczelności.

Dowiedziałem się też, że wpływ barwnika na filament ma też inne oznaki. Filamenty czarny i przezroczysty mają inny poślizg (o ile pamiętam, to czarny jest bardziej śliski) i widać to nawet w procesie produkcji. Trzeba nieco inaczej ustawiać maszyny na produkcji żeby otrzymać właściwy produkt. Podsumowując - filamenty TPU bezbarwny i kolorowy różnią się i wyników uzyskanych na filamencie bezbarwnym nie da się wprost przenieść na filament kolorowy.

Dodam jeszcze, że zrobiłem parę prób na filamencie z Geeetech zmniejszając prędkość drukowania. Małe próbki wychodzą nienajgorzej pod kątem szczelności, natomiast duży wydruk po kilku godzinach natrafia na zgrubienie które nie chce przejść przez ekstruder i wydruk jest do wyrzucenia. Zmierzyłem grubość filamentu w miejscu przerwania drukowania (czyli w miejscu, którego nie dał rady przeciągnąć ekstruder). Było to 1,97mm.
WillingMagic, dziobu, Andrzej_W, majek
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1873

Post autor: morf »

1.97??
Niezle, dla mnie taki produkt to po prostu bubel, szczegolnie ze spora część producentów dostarcza filament z odchyleniem średnicy +-0.03mm
Done is better than perfect.
tomac
x 7

morf pisze: 26 mar 2025, 16:58 1.97??
Niezle, dla mnie taki produkt to po prostu bubel, szczegolnie ze spora część producentów dostarcza filament z odchyleniem średnicy +-0.03mm
Tak, zgadza się. Już o tym pisałem. Za tamten filament oddali mi pieniądze, ale nie chcieli zwrotu filamentu, tak że mam go dalej. W sumie miałem już TPU od trzech producentów: Rosa3D, Geeetech i F3D. Najlepsze wyniki uzyskałem na F3D przezroczystym, dalej Rosa3D, dalej Geeetech, które byłoby nienajgorsze gdyby nie te zgrubienia no i na końcu F3D czarne, ale to może jeszcze da się poprawić ustawieniami wydruku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”