ostatni_wolny_login pisze: ↑18 mar 2025, 02:06
Z ciekawostek: wydrukowałem taki nalarstek/ nakładkę. Średnica 12,5 mm wysokość 12mm i grubość ścian 2mm
Jako wydruk testowy, do końcówki do miksera z którą walczę.
Z ciekawości po Twoich wpisach nalałem do tego wody i zostawiłem na ręczniki kuchennym.
Od 5-6h godzin nic nie wyciekło. Drukuje w chyba wysokiej temperaturze jak na pla, bo leci górna granica z uwagi na dysze cht.
Też robiłem próby z PLA i w tym przypadku nie ma problemu ze szczelnością po nalaniu wody. Jednak nie robiłem próby ciśnieniowej PLA.
Natomiast kupiłem czarne TPU od F3D (bo takie miałem wcześniej przezroczyste i wszystko było OK), jednak to czarne cieknie, widać źle wydrukowane warstwy i na tych źle wydrukowanych się rozrywa. Dołączam zdjęcia tych wadliwych wydruków.
Kupiłem mikrometr. Zmierzyłem mikrometrem średnicę filamentu i ten przezroczysty, z którego wydruki wychodzą dobre ma około 1,73mm (około, bo ma cieńsze i grubsze miejsca), a ten czarny jest cieńszy, miejscami grubość spada do 1,67mm. Sprawdziłem też grubość tego filamentu Geeetech, o którym pisałem wcześniej. Generalnie jest zbyt cienki (około 1,68mm), ale w miejscu zgrubienia ma np. 1,83mm.
Wygląda na to, że moja drukarka jest wrażliwa na grubość filamentu. Prawdopodobnie jak jest zbyt cienki to ekstruder ma problem z jego podawaniem, a gdy jest zbyt gruby to w ogóle nie chce wejść do ekstrudera. Nie wiem, czy inne drukarki też są tak wrażliwe?