Sunlu PETG przebarwienia warst.

Ogólne dyskusje o filamentach - różnych materiałach i producentach.
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 394

Re: Sunlu PETG przebarwienia warst.

Post autor: Rozarh »

PETG nie lubi szybko... w moich profilach mam ograniczenie prędkości do 30mm/s. No i z minimalnym nadmuchem.
Wiem, że Bambu lubią prędkość, ale spróbuj tak i zobacz czy przebarwienia znikną czy zostaną?
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 640

Post autor: majek »

Ja bym powiedział, że te filamenty są lekko przezroczyste, więc kolor mocno zależy ile tego materiału się nałoży.
Czyli masz 3 przypadki:
- wypełnienie - tam gdzie ściana grubsza, to kolor będzie inny
- nierównomierność w Z - na pierwszym zdjęciu widać podobne artefakty
- nierównomierność w podawaniu filamentu - starczy jajowate lub lekko niecentrycznie zamocowane radełko w ekstruderze i też flow będzie się lekko różnić w zależności od ilości podanego materiału
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 2
x 186

Post autor: atom1477 »

No i zależy od tego gdzie od środka infill dotyka ścianek.
lukk
Postów w temacie: 2
x 197

Post autor: lukk »

majek pisze: 17 mar 2025, 12:00 Ja bym powiedział, że te filamenty są lekko przezroczyste, więc kolor mocno zależy ile tego materiału się nałoży.
W bialym sunlu to widać mocno, w czarnym i szarym aż tak tego nie widzę.

Tutaj foto obudowy drukowanej z tego materialu:
20250317_142518.jpg
Bez infilu, jest to ścianka rysowana z 3-4 obrysów, już nie pamiętam dokładnie. Jak się przyjrzycie to efekt jest taki, że są warstwy, gdzie występują takie jasne przebarwienia, ale widać je zwłaszcza na dłuższych prostych ruchach, jak dysza przyspieszy. Na rogach i przy tych ozdobnych przetłoczeniach juz nie (albo slabiej), bo dysza zwalnia.
GregoriosJ
Postów w temacie: 5

Post autor: GregoriosJ »

Dziękuję wszystkimi za rady i sugestię, niestety nie udało mi się tęgo wyeliminować. Ten typ widocznie tak ma. A znacie może jakaś sprawdzoną markę Petg, która nie ma takich różnic barw?
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 919

Post autor: JGFTW »

Jestem przekonany, że to kwestia ustawień, a nie samego filamentu. Sporo przedrukowałem tego Sunlu/Jayo szarego PETG i nie uważam, że przebarwienia są typowe dla tego materiału.

Jak zmienisz filament to pewnie przebarwień nie będziesz miał, ale pojawią się różnice wykończenia powierzchni (połysk/mat lub mocny połysk/słaby połysk). bo to kwestia ustawień.

Mimo to możesz spróbować PETG od DevilDesign lub Fiberlogy - dużo mniej podatne na zmiany temperatury i prędkości, ale trudniej dobrać ustawienia.
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 389
Kontakt:

Post autor: Igor »

Czarny Sunlu/Jayo tak naprawdę nie jest czarny tylko ma kolor szybki spawalniczej, takie 12-13DIN, czyli ultraciemny przejrzysty zielony. Biały też nie jest najlepiej wypigmentowany i daje takie efekty, choć nie tak spektakularne.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filamenty”