Sunlu PETG przebarwienia warst.
-
- Postów w temacie: 5
Sunlu PETG przebarwienia warst.
Witam serdecznie wszystkich na forum.
Mam problem z filamentem Petg od Sunlu, a mianowicie wydruki z tego filamentu moją różne kolory warstw. Przebarwienia występują na wszystkich wysokościach i różnych elementach. Próbowałem eksperymentować z temperaturą i kalibracja, ale różnicy żadnej nie było. Dodam jeszcze, że posiadam drukarkę Bambu Lab A1
Mam problem z filamentem Petg od Sunlu, a mianowicie wydruki z tego filamentu moją różne kolory warstw. Przebarwienia występują na wszystkich wysokościach i różnych elementach. Próbowałem eksperymentować z temperaturą i kalibracja, ale różnicy żadnej nie było. Dodam jeszcze, że posiadam drukarkę Bambu Lab A1
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 956
-
Re: Sunlu PETG przebarwienia warst.
Dla testu wydrukowałem walec o wysokości 40 mm i średnicy 20mm tylko ze ścianami zewnętrznymi wiec prędkości na całym druku był stała a efekt taki sam.
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6358
- Kontakt:
A przyglądnij się czy drut na szpuli ma jednakowy kolor.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
-
Szpule oglądałem i wygląda jak by miała taki sam kolor po całej długości. Małe elementy które potrzebują mało filamentu też mają takie kolory. Przy kilku gramach filamentu kolor też kilkakrotnie zmienia odcień.
- denior
- Drukarka: P1P
- x 211
to może być też niestała grubość filamentu, a paski to gra cieni
Drukarka Bambulab P1S
Jak patrze na ten wydruk obstawiałbym problem z filamentem... szpulka nie była wystawiona długo jedną stroną na światło? Naocznie tego możesz nie zobaczyć... Wydrukuj walec 40mm wysokość jakieś 20mm z 2 warstawami i drugi z 4 warstwami. Jak sie zagęści przebarwienie to masz filamenr. Jak takie same to szukał bym problemu z mechaniką.
A temperatura dyszy Ci nie faluje podczas wydruku? (z powodu kiepskiego styku termistora z blokiem, albo źle zestrojonego PIDa (choć to raczej mało prawdopodobne skoro to Bambu))
-
Jeżeli chodzi o temperaturę to jest stała. A grubość ścian ma znaczenie, bo na elementach, które mają grubsze ściany widać te przebarwienia bardziej. Najgorzej jest właśnie w elemencie, który miał wypełnienie 100%.
Ten typ tak ma
Przedrukowałem już kilka szpulek tego szarego, czasem to widać bardziej, czasem mniej, ale niestety jest taki efekt jak pokazujesz. Wydaje mi się, że ma to związek z prędkością/flow - gdy drukowałem taką dość sporą obudowę na zasilacz to widziałem takie lekkie "wyblaknięcia" na środkach ścian, gdzie prędkość dyszy była największa, ale raczej nie na rogach. Ale to też było widoczne "warstwowo", więc na pewno ma jakiś związek z jakością filamentu.

Przedrukowałem już kilka szpulek tego szarego, czasem to widać bardziej, czasem mniej, ale niestety jest taki efekt jak pokazujesz. Wydaje mi się, że ma to związek z prędkością/flow - gdy drukowałem taką dość sporą obudowę na zasilacz to widziałem takie lekkie "wyblaknięcia" na środkach ścian, gdzie prędkość dyszy była największa, ale raczej nie na rogach. Ale to też było widoczne "warstwowo", więc na pewno ma jakiś związek z jakością filamentu.