PETG nie lubi szybko... w moich profilach mam ograniczenie prędkości do 30mm/s. No i z minimalnym nadmuchem.
Wiem, że Bambu lubią prędkość, ale spróbuj tak i zobacz czy przebarwienia znikną czy zostaną?
Sunlu PETG przebarwienia warst.
- Rozarh
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 394
Re: Sunlu PETG przebarwienia warst.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 640
Ja bym powiedział, że te filamenty są lekko przezroczyste, więc kolor mocno zależy ile tego materiału się nałoży.
Czyli masz 3 przypadki:
- wypełnienie - tam gdzie ściana grubsza, to kolor będzie inny
- nierównomierność w Z - na pierwszym zdjęciu widać podobne artefakty
- nierównomierność w podawaniu filamentu - starczy jajowate lub lekko niecentrycznie zamocowane radełko w ekstruderze i też flow będzie się lekko różnić w zależności od ilości podanego materiału
Czyli masz 3 przypadki:
- wypełnienie - tam gdzie ściana grubsza, to kolor będzie inny
- nierównomierność w Z - na pierwszym zdjęciu widać podobne artefakty
- nierównomierność w podawaniu filamentu - starczy jajowate lub lekko niecentrycznie zamocowane radełko w ekstruderze i też flow będzie się lekko różnić w zależności od ilości podanego materiału
W bialym sunlu to widać mocno, w czarnym i szarym aż tak tego nie widzę.
Tutaj foto obudowy drukowanej z tego materialu: Bez infilu, jest to ścianka rysowana z 3-4 obrysów, już nie pamiętam dokładnie. Jak się przyjrzycie to efekt jest taki, że są warstwy, gdzie występują takie jasne przebarwienia, ale widać je zwłaszcza na dłuższych prostych ruchach, jak dysza przyspieszy. Na rogach i przy tych ozdobnych przetłoczeniach juz nie (albo slabiej), bo dysza zwalnia.
-
- Postów w temacie: 5
Dziękuję wszystkimi za rady i sugestię, niestety nie udało mi się tęgo wyeliminować. Ten typ widocznie tak ma. A znacie może jakaś sprawdzoną markę Petg, która nie ma takich różnic barw?
- JGFTW
- Drukarz
- Drukarka: Ender 3 v3 SE
- x 919
Jestem przekonany, że to kwestia ustawień, a nie samego filamentu. Sporo przedrukowałem tego Sunlu/Jayo szarego PETG i nie uważam, że przebarwienia są typowe dla tego materiału.
Jak zmienisz filament to pewnie przebarwień nie będziesz miał, ale pojawią się różnice wykończenia powierzchni (połysk/mat lub mocny połysk/słaby połysk). bo to kwestia ustawień.
Mimo to możesz spróbować PETG od DevilDesign lub Fiberlogy - dużo mniej podatne na zmiany temperatury i prędkości, ale trudniej dobrać ustawienia.
Jak zmienisz filament to pewnie przebarwień nie będziesz miał, ale pojawią się różnice wykończenia powierzchni (połysk/mat lub mocny połysk/słaby połysk). bo to kwestia ustawień.
Mimo to możesz spróbować PETG od DevilDesign lub Fiberlogy - dużo mniej podatne na zmiany temperatury i prędkości, ale trudniej dobrać ustawienia.
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 389
- Kontakt:
Czarny Sunlu/Jayo tak naprawdę nie jest czarny tylko ma kolor szybki spawalniczej, takie 12-13DIN, czyli ultraciemny przejrzysty zielony. Biały też nie jest najlepiej wypigmentowany i daje takie efekty, choć nie tak spektakularne.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty