Michał_L pisze: 17 lip 2026, 18:59
Z FAQ:
Can I use SOLIDWORKS xDesign for Makers offline?
No. SOLIDWORKS xDesign for Makers always requires an internet connection. If you need offline capability, consider 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers, which supports offline mode for up to 30 consecutive days.
Ja to rozumiem tak, że raz w miesiącu musisz się zalogować online żeby potwierdzić ważność licencji.
P.S. połączenie z Internetem jest konieczne podczas instalacji.
Wygląda że się myliłem i z tym działaniem off line to trochę nie do końca tak, jak sobie wyobrażałem.
Wreszcie po wielu próbach i wiadomościach do supportu (trzeba dodać że odpowiedź przyszła tylko jedna, kompletnie ignorująca moje pytania) udało mi się program zainstalować. Sukces - po 3 tygodniach od zakupu
Okazuje się że aby instalacja lokalna się powiodła trzeba w domyślnej przeglądarce dokonać zmian i zezwolić na dostęp do lokalnych aplikacji:
Kod: Zaznacz cały
In Chrome:
Go to :
chrome://settings/content/localNetworkAccess
Or navigate manually through : "Menu → Settings → Privacy and Security → Site Settings → Additional Permissions → Local network access")
Under Allowed to connect to any device on your local network, click "Add" and "Enter" :
For all Customers (except China - see below) : [*.]3dexperience.3ds.com
For Chinese Users : [*.]3dexperience.cn
Refresh your browser and retry launching the application.
In Edge:
Go to :
edge://settings/content/localNetworkAccess
Or navigate manually through : "Menu → Settings → Privacy, search, and services → Site permissions → Local network access"
Under Allowed to connect to any device on your local network, click "Add" and "Enter" :
For all Customers (except China - see below) : [*.]3dexperience.3ds.com
For Chinese Users : [*.]3dexperience.cn
Refresh and retry.
łatwo to, tej informacji, nie było znaleźć. W pewnym momencie byłem gotów zażądać refundacji, jako że nijak nie mogłem zainstalować programu. W końcu podpowiedź z linkiem do forum znalazłem na REDDIT.
Druga informacja, która mi umknęła (albo była skrzętnie ukryta, sam już nie wiem) to fakt że lokalnej wersji nie da się uruchomić tak jak innych programów w Windows. Musi być uruchomiona z 3DEXPERIENCE Dashboard, co oznacza, że aby Solidworks fo Makers uruchomić, trzeba być online... w tym kontekście, co najmniej niejasny, wydaje mi się ten cytowany wcześniej fragment FAQ o 30 dniach offline. Faktem jest, że można zapisać projekt lokalnie (w wersji chmurowej - nie).
To wszystko trochę mi zmniejszyło radość z posiadania nowej zabawki... Na plus mogę dodać, że UI jest taki jaki pamiętam z triala pełnej wersji Solidworks, którym bawiłęm się kilka miesiecy temu, albo przynajmniej ja różnic nie widzę.
Zobaczymy jak będzie dalej,