Zaniżanie prędkości druku w CURA
-
Marycha_PL
Zaniżanie prędkości druku w CURA
Witam Szanowne grono drukarzy i "drukarek"
Mam taką rozkminę odnośnie cury tzn. wydaję mi się jak by ona ustawiała prędkości druku mocno zaniżone i to grubo, bo prawie aż o połowę.
Na załączonym załączniku widać wydruk testowy. 10 przejazdów po 150 mm długości. Prędkości ustawione na MAX 150mm/s wysokość warstwy na 0,24 mm. Wszystko ustawione tak aby wydruk wydrukował się jak najszybciej nie zważając na jakość. CURA oszacowała czas na 56 minut. Odliczam czasy retrakcji, ruchów jałowych i innych, które oczywiście również mają wpływ na czas druku -10 minut.
A teraz czysto matematycznie. 10 przejazdów na warstwie x 200 warstw = 2000 sekund czystego druku ! to jest około 33 min samego druku. Niech będzie 40 min druku razem z dojazdami retrakcjami i innymi dodatkami. PYTANIE gdzie jest to 16 minut ? A pytanie to się nasunęło podczas próby druku łódki 3DBENCHE raz zszedłem do 31 minut. A teraz nawet godzina nie wystarcza ??? Próbowałem nawet innych starszych wersji CURY - na marne. To samo.
Mam taką rozkminę odnośnie cury tzn. wydaję mi się jak by ona ustawiała prędkości druku mocno zaniżone i to grubo, bo prawie aż o połowę.
Na załączonym załączniku widać wydruk testowy. 10 przejazdów po 150 mm długości. Prędkości ustawione na MAX 150mm/s wysokość warstwy na 0,24 mm. Wszystko ustawione tak aby wydruk wydrukował się jak najszybciej nie zważając na jakość. CURA oszacowała czas na 56 minut. Odliczam czasy retrakcji, ruchów jałowych i innych, które oczywiście również mają wpływ na czas druku -10 minut.
A teraz czysto matematycznie. 10 przejazdów na warstwie x 200 warstw = 2000 sekund czystego druku ! to jest około 33 min samego druku. Niech będzie 40 min druku razem z dojazdami retrakcjami i innymi dodatkami. PYTANIE gdzie jest to 16 minut ? A pytanie to się nasunęło podczas próby druku łódki 3DBENCHE raz zszedłem do 31 minut. A teraz nawet godzina nie wystarcza ??? Próbowałem nawet innych starszych wersji CURY - na marne. To samo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6639
- Kontakt:
Re: Zaniżanie prędkości druku w CURA
Skoro zmiana Cury niczego nie zmienia a sprawdzasz tylko pocięty plik to problemem są parametry w profilu.
1. Masz podgląd pocieego detalu w slicerze a kolorami oznaczone m.in szybkości jazdy. Zobacz gdzie faktycznie masz 150mm/s.
2. Masz ustawiony jakiś minimalny czas warstwy?
1. Masz podgląd pocieego detalu w slicerze a kolorami oznaczone m.in szybkości jazdy. Zobacz gdzie faktycznie masz 150mm/s.
2. Masz ustawiony jakiś minimalny czas warstwy?
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
-
Marycha_PL
W cura w zakładce speed pokazuje prędkość druku na niebiesko czyli 150 mm/s a minimalny czas warstwy ustawiony na 3 sekundy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dziobu
- Zasłużony
- x 6639
- Kontakt:
Nie znam Cury także nie wiem co to za kolory.
Natomiast tu masz specyficzny wydruk i pewnie całość jest drukowana szybkością obrysu czy czymś takim.
OIDP na górze okna masz wybór typu grafiki, tj możesz pokolorować detal wg typu linii czy szybkości. Prawdź czy całość to nie jest właśnie obrys.
Natomiast tu masz specyficzny wydruk i pewnie całość jest drukowana szybkością obrysu czy czymś takim.
OIDP na górze okna masz wybór typu grafiki, tj możesz pokolorować detal wg typu linii czy szybkości. Prawdź czy całość to nie jest właśnie obrys.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Marycha_PL
To jest zrobione jako WAZA a Wszystkie prędkości są ustawione na 150 i nawet jeżeli by to były prędkości obrysu to i tak by były na 150 mm/s te kolory do góry to prędkości - niebieski = 150 mm/s
- dziobu
- Zasłużony
- x 6639
- Kontakt:
To dalej:
- masz gdzieś w profilu przyspiszenia drukarki?
- jaką szybkość Cura faktycznie ustawia w gcodzie?
- masz jakieś wydruki testowe czy rozmawiamy cały czas tylko o slicerze?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Marycha_PL
Przyśpieszeń ani zrywów nie używam - Wyłączone
Co do drugiego, to bym musiał otworzyć plik G-CODE i sprawdzić - nie wiem jak to zrobić
- G-CODE otwarte w notatniku i posów mam F9000 - ruchy X i Y to będzie 150 mm/s, F12000 to są ruchy jałowe - 200 mm/s - w cura
Co do trzeciego to TYLKO czysto teoretycznie, aczkolwiek łódkę wydrukowałem i tak jak podała cura tak było: godzina i 6 minut. A już kiedyś udało się zejść do 31 minut.
Co do drugiego, to bym musiał otworzyć plik G-CODE i sprawdzić - nie wiem jak to zrobić
Co do trzeciego to TYLKO czysto teoretycznie, aczkolwiek łódkę wydrukowałem i tak jak podała cura tak było: godzina i 6 minut. A już kiedyś udało się zejść do 31 minut.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2026, 20:32 przez Marycha_PL, łącznie zmieniany 1 raz.
- morf
- Drukarz
- Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
- x 1914
Fizyki nie oszukasz więc używasz 
Jedynie, że pewnie masz zdefiniowane w FW na sztywno
Jedynie, że pewnie masz zdefiniowane w FW na sztywno
Done is better than perfect.
-
Marycha_PL
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 707
Wg. drugiego obrazka, to masz tam te 150mm/s.
Widocznie tyle to musi trwać.
Drukowałeś już to czy nadal tylko 'na sucho' tniesz?
Cura nie jest specjalnie miarodajna jak chodzi o estymację czasu, bo nie zna ustawień akceleracji jakie ma Twoja drukarka. Z drugiej strony jak ustawisz w slicerze, on te komendy wyśle do drukarki - nie ma tam opcji wpisania akceleracji tylko dla estymacji czasu. Ale jak sobie wyciągniesz wartości z drukarki i ustawisz takie same w Cura, to powinien liczyć lepiej.
Widocznie tyle to musi trwać.
Drukowałeś już to czy nadal tylko 'na sucho' tniesz?
Cura nie jest specjalnie miarodajna jak chodzi o estymację czasu, bo nie zna ustawień akceleracji jakie ma Twoja drukarka. Z drugiej strony jak ustawisz w slicerze, on te komendy wyśle do drukarki - nie ma tam opcji wpisania akceleracji tylko dla estymacji czasu. Ale jak sobie wyciągniesz wartości z drukarki i ustawisz takie same w Cura, to powinien liczyć lepiej.