Zaniżanie prędkości druku w CURA

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6639
Kontakt:

Re: Zaniżanie prędkości druku w CURA

Post autor: dziobu »

Firmware. Chodzi o parametry które są w w drukarce i o których Cura może nie wiedzieć. Ale tu bez znaczenia.

A jakie masz parametry retrakcji? Bo jeśli jedna (jeden komplet, retrakcja i powrót) zajmuje 1s to masz swoją zgube.
Do tego czas przejazdu pomiędzy detalami i czas druku boków.
majek pisze: 08 mar 2026, 20:32 Cura nie jest specjalnie miarodajna jak chodzi o estymację czasu,
Dopiero bambus liczy czas tak jak trzeba. I Orca o ile się wklepie te wszystkie parametry. Wczesniej żaden slicer mi dobrze nie liczył, a S3D potrafiło przeszacować o 50%, w zalezności od detalu
Marycha_PL

Post autor: Marycha_PL »

Nadal na sucho. Ale odpalę drukarkę i zobaczę jak to faktycznie poleci. Dzięki na razie za POMOC. Czeka mnie godzinka druku i wrócę z wynikami. Jeszcze raz dzięki za szybkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 707

Post autor: majek »

Jeżeli problemem są retrakcje i przejazdy, to zobacz jaki czas będzie dla jednego detalu zamiast tych pięciu na raz.
Marycha_PL

Witam ponownie.
A więc zagwostka ma rozwiązana :-)
Po porobieniu testów związanych z wydrukiem testowym z pierwszego postu. Wychodzi na to, iż CURA bardzo słabo radzi sobie z szacowaniem czasu związanego z retrakcją i dojazdami :-( Może być tak, że nie liczy np. czasu związanego z dojazdem, który zajmuje mniej niż sekundę. Po wykonaniu druku z pierwszego posta założenia były: 10 sekund na warstwę + max 3 sekundy na dojazdy i retrakcję. Co się jednak okazało. Stojąc ze stoperem, to czas na retrakcję i dojazdy wynosił jeszcze niecałe 4 sekundy dłużej niż zakładałem. A więc suchy druk warstwy to 10 sekund + niecałe 7 sekund retrakcji i dojazdów. I to by tłumaczyło po części "wolne" wydruki. Lecz nasuwa mi się małe pytanko: co takiego na grzebałem w CURZE, że łódka testowa mi się wydrukowała kiedyś w 31 minut, a teraz nie wystarczy godzina? :-(

Dziękuję BARDZO za SZYBKĄ i skuteczną pomoc.
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1914

Post autor: morf »

Jeśli Bench y kiedyś drukował się ~31 min, a teraz ponad godzinę, to raczej zmieniło się coś w ustawieniach profilu lub G-code startowym. Najczęstsze przyczyny:
  • Minimal layer time – jeśli masz np. 10 s, a warstwa drukuje się szybciej, Cura automatycznie spowalnia ruchy.
  • Acceleration / Jerk control w CURA – włączone ograniczenia potrafią mocno wydłużyć druk.
  • Flow lub szerokość linii – większa ilość materiału = wolniejszy ruch przy tej samej objętości.
  • Retrakcja + combing / avoid printed parts – dużo dodatkowych przejazdów.
  • Speed dla małych obrysów (Small Feature Speed) – Benchy ma sporo drobnych fragmentów.
  • Zmiany w firmware (np. inne wartości M204, M205) jeśli były aktualizacje.
Warto porównać stary G-code z nowym (np. w podglądzie prędkości w CURA albo w viewerze typu gcode.ws). Często od razu widać, czy slicer ogranicza prędkość na małych segmentach albo czy pojawiło się dużo dodatkowych travelów.
Done is better than perfect.
Marycha_PL

Witam i DZIĘKUJĘ za podpowiedź mimo "zamknięcia tematu" :-)

1) Minimalny czas warstwy miałem teraz już ustawiony na 3 sekundy. Przy godzinnym BENCHY.
2) Przyśpieszeń i zrywów nie używam. Przeważnie drukuję dzieciakom jakieś zabawki - smoki. Albo dla siebie coś użytkowego - papierośnica, redukcja do głośników w samochodzie - pierdoły :-). A gdy coś projektuję sam to właśnie ustawiam prędkości na sztywno. Lubię mieć to pod kontrolą :-)
3) Dysza - Tak przeszedłem z 0,5 na 0,4 mm. Ale w przypadku BENCHY to myślę, że nie ma zbyt wielkiego wpływu, a ścianki ustawione dwie - 1 godz. łódka.
4) Retrakcja i wszystko co dotyczy ruchów jałowych <------- Na TYM się skupię najwięcej - zaraz po druku właściwym, to jest temat z największymi stratami czasu.
5) W przypadku BENCHY'ego Tak, ma to znaczący wpływ.
6) Odkąd zmieniłem płytę główną na nową i skompilowałem sobie marlina pod siebie to nic już przy nim nie robiłem. Benchy 30 min i 1 godz były drukowane już na nowej płycie. Ale też mimo tego sama CURA nie może pociąć mi wydruku na szybszy, Więc FirmWare troszkę tu nawet nie ma znaczenia.
7) Starego G-CODE już nie porównam ponieważ nie zostawiałem ich - często lawirowałem pomiędzy dyszami 0,4 0,5 i 0,6 mm i dla bezpieczeństwa je kasowałem.

Ale jeszcze też dodatkowo poczytam trochę na temat G-CODE początkowego i końcowego - może tam coś mi się przyda - nigdy nie edytowałem go i nie zagłębiałem się w nim.

Dzięki raz jeszcze za podpowiedź i Pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6639
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Marycha_PL pisze: 10 mar 2026, 19:05 2) Przyśpieszeń i zrywów nie używam.
To już było - używasz.
Marycha_PL pisze: 10 mar 2026, 19:05 sama CURA nie może pociąć mi wydruku na szybszy
No właśnie - a co masz wpisane w parametrach drukarki? Cura przecież poza filamentami ma też profile drukarek i tam masz trochę do zadania.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: Ender 3 v3 SE
x 967

Post autor: JGFTW »

Szkoda, że nie zostawiasz sobie gcodu, bo można sobie z niego wgrać profil materialowy.
Marycha_PL

Witam SZANOWNE Grono :-)

Problem wolnego cięcia i druku rozwiązany przy okazji cięcia w CURA " koszyczka z miśkiem " Okazało się, iż problemem nie była CURA a dysza :-) Cięte było na dyszy 0,4 i wychodził czas 1 godzina. I wychodzi na to, że wtedy łódkę robiłem na dyszy 0,6 w 31 min. Teraz niedawno ciąłem miśka z koszyczkiem na plecach i czas wyszedł 8 godzin a pamiętałem, że kiedyś też mi na nim wychodziło około 4,5 h.

Z góry dziękuję wszystkim za czas poświęcony problemowi :-)

P.S. Przy okazji Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Slicery”