XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
-
velkhor
- x 178
Re: XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
Projekt i rzeczywistość to jak teoria i praktyka. "W teorii teoria i praktyka to to samo, w praktyce – jednak nie"
Zrób pomiary to wrócimy do tamatu. Dostałeś gotowe informacje jak to rzetelnie sprawdzić. W tej chwili jesteśmy na etapie:
- ty mówisz że jest dobrze
- kilka osób z forum zwróciło uwagę że nie, a co najważniejsze "czepiają" się tego samego że Ci na karetkach paski "wjechały" do środka.
Zrób pomiary to wrócimy do tamatu. Dostałeś gotowe informacje jak to rzetelnie sprawdzić. W tej chwili jesteśmy na etapie:
- ty mówisz że jest dobrze
- kilka osób z forum zwróciło uwagę że nie, a co najważniejsze "czepiają" się tego samego że Ci na karetkach paski "wjechały" do środka.
- Janek_Porzycz
- Drukarka: K1 Max
- x 538
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie uwagi. Żeby upewnić się, że dobrze rozumiem zgłaszany problem, sprawdziłem położenie paska w trzech miejscach.
Zdjęcia z linijką pokazują kolejno pomiar przy silniku, przy karetce oraz przy kole zwrotnym. W każdym przypadku mierzyłem od tej samej krawędzi prowadnicy do tej samej krawędzi paska. Odległość w każdym z tych miejsc jest taka sama, przynajmniej w granicach podziałki linijki wynoszącej 0,5 mm.
Sprawdziłem też model w Fusion 360. Punkty prowadzenia i mocowania paska leżą w jednej linii. Wygląda więc na to, że wrażenie schodzenia paska do środka wynika z perspektywy, z jakiej zostały wykonane wcześniejsze zdjęcia.
Dla pewności wykonam jeszcze zaproponowany pomiar częstotliwości napięcia na stałym odcinku paska przy różnych położeniach karetki (ale to już w kolejny weekend). Jeżeli nadal widzicie gdzieś błąd w geometrii, zaznaczcie proszę konkretny odcinek lub punkt. Chętnie jeszcze raz to sprawdzę.
Zdjęcia z linijką pokazują kolejno pomiar przy silniku, przy karetce oraz przy kole zwrotnym. W każdym przypadku mierzyłem od tej samej krawędzi prowadnicy do tej samej krawędzi paska. Odległość w każdym z tych miejsc jest taka sama, przynajmniej w granicach podziałki linijki wynoszącej 0,5 mm.
Sprawdziłem też model w Fusion 360. Punkty prowadzenia i mocowania paska leżą w jednej linii. Wygląda więc na to, że wrażenie schodzenia paska do środka wynika z perspektywy, z jakiej zostały wykonane wcześniejsze zdjęcia.
Dla pewności wykonam jeszcze zaproponowany pomiar częstotliwości napięcia na stałym odcinku paska przy różnych położeniach karetki (ale to już w kolejny weekend). Jeżeli nadal widzicie gdzieś błąd w geometrii, zaznaczcie proszę konkretny odcinek lub punkt. Chętnie jeszcze raz to sprawdzę.
obrms
- JGFTW
- Drukarz
- Drukarka: DIY Prusa Bear
- x 1011
Załóżmy hipotetycznie, że jest źle (grubość paska różnicy) to pojawia się pytanie: jak to poprawić?
Dodać łożysko korygujące prowadzenie paska - w tym wypadku 4 lub 8 łożysk?
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
-
velkhor
- x 178
Błąd i to poważny. nie będzie pełnego zazębienia na pulley'u i będą piękne artefakty na wydruku... nie żebym się chwalił ale wiem coś o tym.JGFTW pisze: 24 sie 2026, 11:22 Załóżmy hipotetycznie, że jest źle (grubość paska różnicy) to pojawia się pytanie: jak to poprawić?
Moim zdaniem jedyna poprawna opcja to wyfrezowanie całego mocowania paska od nowa. Wiem wkurwiające.
Ważną rzeczą jest czy sie nie walnąłeś w projekcie.
Pozwole sobie przeliczyć:
zakłądam że masz standardowe gt20, średnica podziałowa (pitch diameter) = 12.73 mm
do tego offset od cordu do grzbietu paska 0,254.
czyli płaska powierzchnia paska powinna być odsunięta od osi silnika o 12.73/2+0,254 = 6,619mm.
Tutaj ściągawka jakby się okazało że masz inną liczbę zębów.
https://www.pfeiferindustries.com/docum ... d%20OD.pdf
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Dzięki, to już jest konkretny wymiar, który mogę sprawdzić w modelu. Mam jednak koła 30T, a nie 20T. Średnica podziałowa wynosi więc 30 × 2 / π = 19,099 mm. Według podanego przez Ciebie sposobu odległość wyniosłaby 19,099 / 2 + 0,254 = 9,803 mm.
Sprawdzę ten wymiar bezpośrednio w Fusionie dla zastosowanego modelu koła i paska. Zdjęcia z linijką pokazują natomiast rzeczywiste położenie prostego odcinka paska w trzech miejscach: przy silniku, przy karetce i przy kole zwrotnym. Wszędzie odległość od tej samej krawędzi prowadnicy jest taka sama w granicach podziałki 0,5 mm.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Zweryfikuję jeszcze wymiar od osi koła do płaskiej strony paska i podam wynik.
Sprawdzę ten wymiar bezpośrednio w Fusionie dla zastosowanego modelu koła i paska. Zdjęcia z linijką pokazują natomiast rzeczywiste położenie prostego odcinka paska w trzech miejscach: przy silniku, przy karetce i przy kole zwrotnym. Wszędzie odległość od tej samej krawędzi prowadnicy jest taka sama w granicach podziałki 0,5 mm.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Zweryfikuję jeszcze wymiar od osi koła do płaskiej strony paska i podam wynik.
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Sprawdziłem model. Mam koła GT2 30T, a paski w Fusionie są uproszczone i nie mają zamodelowanych zębów.
Od osi każdego koła do tej samej, wewnętrznej krawędzi paska wychodzi 9,25 mm. Wynik jest identyczny po obu stronach.
Dla koła 30T średnica podziałowa wynosi 30 × 2 / π = 19,099 mm, czyli promień podziałowy 9,549 mm. Po odjęciu PLD 0,254 mm otrzymujemy promień zewnętrzny koła około 9,295 mm. Różnica względem modelu wynosi więc około 0,045 mm.
Do tego zdjęcia z linijką pokazują jednakową odległość tej samej krawędzi rzeczywistego paska przy silniku, karetce i kole zwrotnym. Nie widzę tu przesunięcia o grubość paska ani trapezowego prowadzenia. Jeżeli coś nadal źle interpretuję, chętnie sprawdzę konkretny wskazany wymiar.
Od osi każdego koła do tej samej, wewnętrznej krawędzi paska wychodzi 9,25 mm. Wynik jest identyczny po obu stronach.
Dla koła 30T średnica podziałowa wynosi 30 × 2 / π = 19,099 mm, czyli promień podziałowy 9,549 mm. Po odjęciu PLD 0,254 mm otrzymujemy promień zewnętrzny koła około 9,295 mm. Różnica względem modelu wynosi więc około 0,045 mm.
Do tego zdjęcia z linijką pokazują jednakową odległość tej samej krawędzi rzeczywistego paska przy silniku, karetce i kole zwrotnym. Nie widzę tu przesunięcia o grubość paska ani trapezowego prowadzenia. Jeżeli coś nadal źle interpretuję, chętnie sprawdzę konkretny wskazany wymiar.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 732
Patrząc się na rysunki i zdjęcia, to wygląda, że coś jest źle na zaczepie karetki. Bo wg. rysunków pasek od strony kółek zębatych jest lekko na zewnątrz i na zdjęciach też tak jest. Natomiast przy karetce w rzeczywistości jest bliżej środka drukarki.
Jak tam masz zrobione blokowanie/zaczep paska? Może szczelina jest za duża i starczy coś do niej napchać od strony zębów paska?
Jeżeli nie, to może starczy zebrać te 0.5 mm ze szczeliny (jeżeli źle była umieszczona) i zapchać drugą stronę, i przesunąć go w ten sposób?
Jak tam masz zrobione blokowanie/zaczep paska? Może szczelina jest za duża i starczy coś do niej napchać od strony zębów paska?
Jeżeli nie, to może starczy zebrać te 0.5 mm ze szczeliny (jeżeli źle była umieszczona) i zapchać drugą stronę, i przesunąć go w ten sposób?
-
velkhor
- x 178
Kord nie idzie w "środku" najwęższego paska. Od płaskiej strony 0,254, od najniższej części zęba jest dużo więcej 0,376, czyli 9,173 błąd 0,077mm. Za dużo żeby zauważyć gołym koiem ze zdjęcia. Poza tym różnica <0,1 jak dla mnie poprawna, więc projekt ok.Janek_Porzycz pisze: 24 sie 2026, 12:50 Dla koła 30T średnica podziałowa wynosi 30 × 2 / π = 19,099 mm, czyli promień podziałowy 9,549 mm. Po odjęciu PLD 0,254 mm otrzymujemy promień zewnętrzny koła około 9,295 mm. Różnica względem modelu wynosi więc około 0,045 mm.
Przyszedł mi kolejny pomysł do głowy... a jest szansa że prowadnica liniowa Ci się przesunąła do środka?
Jeszcze jeden pomysł na pomia. Potraktujmy zewnątrzny pasek jako "zero". Ustaw karetkę na śdorku prowadnicy zmiesz odległości pomiędzy płąskimi powierzchniami paska przy idlerach i przy karetce (z obu stron karetki). Powinno wyjść 19,099+0,254*2=19,607mm.Janek_Porzycz pisze: 24 sie 2026, 12:50 Jeżeli coś nadal źle interpretuję, chętnie sprawdzę konkretny wskazany wymiar.
A co do testu ze spectroidem, jak wymiary będą ok, to nadal bardzo ważna rzecz. Pokaże czy dasz radę eliminować rezonans InputShaper'em.
Janek_Porzycz
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Mała aktualizacja z budowy XY+.
Uruchomiłem Duet 3 6HC i podłączyłem cztery silniki CNC Pro, po dwa na każdą oś. Płyta pracuje na 24 V, silniki są ustawione na 1,8 A. Mechanika osiągnęła 1000 mm/s przy przyspieszeniu 25 000 mm/s² bez gubienia kroków. Próba 1200 mm/s była już za szybka dla osi Y, dlatego na razie obie osie zostawiłem na 1000 mm/s.
Na filmie mechanizm wykonuje kilka razy okrąg o średnicy 100 mm. Okrąg jest podzielony na cztery łuki:
G3 X-50 Y50 I-50 J0 F60000
G3 X-50 Y-50 I0 J-50 F60000
G3 X50 Y-50 I50 J0 F60000
G3 X50 Y50 I0 J50 F60000
F60000 odpowiada prędkości 1000 mm/s.
Na tym etapie obie ruchome belki XY nie są jeszcze połączone wspólną, docelową karetką głowicy. Stąd słyszalne na nagraniu stukanie przy szybkich zmianach kierunku. Po zamontowaniu wspólnej karetki belki zostaną ze sobą spięte i nie będą mogły poruszać się względem siebie.
To na razie test samej mechaniki XY, bez kompletnej głowicy, przewodów i pozostałych elementów drukarki. Po ich zamontowaniu ponownie sprawdzę prędkość, przyspieszenie i powtarzalność ruchu.
Uruchomiłem Duet 3 6HC i podłączyłem cztery silniki CNC Pro, po dwa na każdą oś. Płyta pracuje na 24 V, silniki są ustawione na 1,8 A. Mechanika osiągnęła 1000 mm/s przy przyspieszeniu 25 000 mm/s² bez gubienia kroków. Próba 1200 mm/s była już za szybka dla osi Y, dlatego na razie obie osie zostawiłem na 1000 mm/s.
Na filmie mechanizm wykonuje kilka razy okrąg o średnicy 100 mm. Okrąg jest podzielony na cztery łuki:
G3 X-50 Y50 I-50 J0 F60000
G3 X-50 Y-50 I0 J-50 F60000
G3 X50 Y-50 I50 J0 F60000
G3 X50 Y50 I0 J50 F60000
F60000 odpowiada prędkości 1000 mm/s.
Na tym etapie obie ruchome belki XY nie są jeszcze połączone wspólną, docelową karetką głowicy. Stąd słyszalne na nagraniu stukanie przy szybkich zmianach kierunku. Po zamontowaniu wspólnej karetki belki zostaną ze sobą spięte i nie będą mogły poruszać się względem siebie.
To na razie test samej mechaniki XY, bez kompletnej głowicy, przewodów i pozostałych elementów drukarki. Po ich zamontowaniu ponownie sprawdzę prędkość, przyspieszenie i powtarzalność ruchu.
dziobu, Andrzej_W, Fest
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt: