XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1155
Re: XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
Jak widzisz na przyszłość rób lepsze zdjęcia bo się chłopaki potem martwią 
Janek_Porzycz
- Janek_Porzycz
- Drukarka: K1 Max
- x 538
- Kontakt:
Nie lękajcie się to nie pierwsza drukarka której nie skończyłem ;]
Andrzej_W, dziobu, Fest, obrms, Igor
-
velkhor
- x 178
Zrób zdjęcie idealnie od góry, wygląda na to że pasek nie idzie w osi ze śrubami prowadnicy.
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Idąvelkhor pisze: 23 sie 2026, 22:12 Zrób zdjęcie idealnie od góry, wygląda na to że pasek nie idzie w osi ze śrubami prowadnicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
velkhor
- x 178
Przekosza w poziomie brak a więc niebędzie "grała" nie będzie też artefaktów związanych z nierównym wchodzeniem paska w iller/pulley.... to dobra wiadomość ale....
Moim zdaniem masz offset grubości conajmniej paska. Pasek się będzie mocniej napinał przy narożnikach, czyli będziesz miał zmianę częstotliwości rezonansowych. Zakładam że skoro gowica wisi tylko na prowadnicach to chcesz stosować IS, przy takiej konstrukcji tego nie ogarniesz.
No niestety ewidentnie nie. Na tym zdjęciu
też to widać ale trzeba się lepiej przyjrzeć.
Moim zdaniem masz offset grubości conajmniej paska. Pasek się będzie mocniej napinał przy narożnikach, czyli będziesz miał zmianę częstotliwości rezonansowych. Zakładam że skoro gowica wisi tylko na prowadnicach to chcesz stosować IS, przy takiej konstrukcji tego nie ogarniesz.
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
No po całej długości jest tak. Zdjecia nie oddają stanu faktycznego chyba.velkhor pisze: 23 sie 2026, 22:29 Przekosza w poziomie brak a więc niebędzie "grała" nie będzie też artefaktów związanych z nierównym wchodzeniem paska w iller/pulley.... to dobra wiadomość ale....
No niestety ewidentnie nie.
20260823_215545.jpg
Na tym zdjęciuteż to widać ale trzeba się lepiej przyjrzeć.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 732
Jakie byś zdjęcie nie wrzucił i pod jakim kątem, to paski przy karetce są zawsze bliżej wnętrza drukarki. Zobacz jak pasek idzie względem łbów śrub. Na linijce tez masz jakieś 0.5 mm widocznej różnicy, chociaż te zdjęcia z linijką, to prawie jak banan dla skali 
- Jarewa
- Drukarz
- x 577
Skoro mówi że prosto to prosto, raczej widzi to lepiej i na żywo 
-
velkhor
- x 178
Dobra to pomysł na test.
Ustaw wózek na środku. Uruchom spectroid i strzel zewnętrznym paskiem zobacz na jakiej częstotliwośći złapie rezonans.
Przesuń wózek z 3-4 cm w kierunku narożnika, powtórz test. i tak co pare cm aż dojedziesz do narożnika.
Ważne zawsze strzelasz test paskiem który ma równe odległości pomiędzy punktami podparcia.
Jak pasi są ok spectroid poda tą samą częstotliwość +/- pare Hz, jak nie rozjedzie Ci się. Wtedy wiesz co jest do poprawki.
A i żeby było jasne... nie czepiamy się "bo tak" tylko żeby uniknąć problemów typu "czemu toto źle drukuje".
A co do Twoich pomiarów, że odległość od paska do prowadnicy jest stała przy karetce to jestem pewien że tak jest. Zrób zdjęcie od góry całości i zobacz jak krzydo idzie pasek. Przy karetce ucieka wewnątrz drukarki!
Ustaw wózek na środku. Uruchom spectroid i strzel zewnętrznym paskiem zobacz na jakiej częstotliwośći złapie rezonans.
Przesuń wózek z 3-4 cm w kierunku narożnika, powtórz test. i tak co pare cm aż dojedziesz do narożnika.
Ważne zawsze strzelasz test paskiem który ma równe odległości pomiędzy punktami podparcia.
Jak pasi są ok spectroid poda tą samą częstotliwość +/- pare Hz, jak nie rozjedzie Ci się. Wtedy wiesz co jest do poprawki.
A i żeby było jasne... nie czepiamy się "bo tak" tylko żeby uniknąć problemów typu "czemu toto źle drukuje".
A co do Twoich pomiarów, że odległość od paska do prowadnicy jest stała przy karetce to jestem pewien że tak jest. Zrób zdjęcie od góry całości i zobacz jak krzydo idzie pasek. Przy karetce ucieka wewnątrz drukarki!
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Wklejam jeszcze screen z projektu.