XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
- Janek_Porzycz
- Drukarka: K1 Max
- x 538
- Kontakt:
Re: XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera
Po uwagach dotyczących silników i zasilania zacząłem jeszcze raz analizować napęd XY.
Silniki CNC PRO oraz zasilacz 24 V już mam, dlatego początkowo chciałem wykorzystać właśnie ten zestaw. Przy kołach 30T, planowanych prędkościach i indukcyjności tych silników może się jednak okazać, że napęd będzie tracił moment znacznie wcześniej, niż zakładałem.
Obecnie rozważam zastosowanie czterech silników Kraken V2, czyli LDO-42STH60-3004AH(S37), po dwa na każdą oś. Mają 3 A, około 0,8 Nm momentu trzymającego i indukcyjność 1,6 mH. Są też przystosowane do pracy w podwyższonej temperaturze i mają wbudowany termistor, co przy zamkniętej komorze do ASA może się przydać.
Koła napędowe nadal zostają 30T. Przy GT2 jeden obrót daje 60 mm przesunięcia, więc przy 800 mm/s silnik musi osiągnąć około 800 obr./min. Kraken V2 powinien mieć przy takich obrotach znacznie większy zapas momentu niż silniki CNC PRO, zwłaszcza przy zasilaniu 48 V.
Wadą jest oczywiście cena, większa masa i pobór prądu. Silniki są jednak zamontowane na nieruchomej części ramy, więc ich masa nie zwiększa bezpośrednio masy ruchomej osi. Duet 3 6HC powinien poradzić sobie z ich prądem, ale będzie wymagał porządnego chłodzenia. Muszę też sprawdzić wersję swojej płyty, bo 48 V obsługują dopiero nowsze płyty.
Na ten moment skłaniam się więc do układu:
4 × Kraken V2 LDO-42STH60-3004AH(S37)
zasilanie części napędowej 48 V
dwa silniki na każdą oś
koła GT2 30T
paski GT2 10 mm
Silniki CNC PRO i zasilacz 24 V prawdopodobnie wykorzystam do pierwszego uruchomienia mechaniki, ale nie będę już traktował ich jako zestawu docelowego.
Czy ktoś używał Krakenów V2? Kurde droga zabawa XD
Silniki CNC PRO oraz zasilacz 24 V już mam, dlatego początkowo chciałem wykorzystać właśnie ten zestaw. Przy kołach 30T, planowanych prędkościach i indukcyjności tych silników może się jednak okazać, że napęd będzie tracił moment znacznie wcześniej, niż zakładałem.
Obecnie rozważam zastosowanie czterech silników Kraken V2, czyli LDO-42STH60-3004AH(S37), po dwa na każdą oś. Mają 3 A, około 0,8 Nm momentu trzymającego i indukcyjność 1,6 mH. Są też przystosowane do pracy w podwyższonej temperaturze i mają wbudowany termistor, co przy zamkniętej komorze do ASA może się przydać.
Koła napędowe nadal zostają 30T. Przy GT2 jeden obrót daje 60 mm przesunięcia, więc przy 800 mm/s silnik musi osiągnąć około 800 obr./min. Kraken V2 powinien mieć przy takich obrotach znacznie większy zapas momentu niż silniki CNC PRO, zwłaszcza przy zasilaniu 48 V.
Wadą jest oczywiście cena, większa masa i pobór prądu. Silniki są jednak zamontowane na nieruchomej części ramy, więc ich masa nie zwiększa bezpośrednio masy ruchomej osi. Duet 3 6HC powinien poradzić sobie z ich prądem, ale będzie wymagał porządnego chłodzenia. Muszę też sprawdzić wersję swojej płyty, bo 48 V obsługują dopiero nowsze płyty.
Na ten moment skłaniam się więc do układu:
4 × Kraken V2 LDO-42STH60-3004AH(S37)
zasilanie części napędowej 48 V
dwa silniki na każdą oś
koła GT2 30T
paski GT2 10 mm
Silniki CNC PRO i zasilacz 24 V prawdopodobnie wykorzystam do pierwszego uruchomienia mechaniki, ale nie będę już traktował ich jako zestawu docelowego.
Czy ktoś używał Krakenów V2? Kurde droga zabawa XD
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 732
To tak ciut w drugą stronę: zrób 48 V i daj silniki te co już masz. Jak wyjdzie, że i tak będziesz drukował 200mm/s i ruchy jałowe jakieś 2-3x więcej, to i te silniki co masz pewnie dadzą radę. Jak nie to zobaczysz czego bardziej brakuje: momentu, prędkości czy będziesz toczył nieskończoną walkę z VFA, i wtedy dopasujesz sobie odpowiedni silnik.
Ja w swojej drukarce mam obecnie chyba prawie identyczne silniki z tymi cnc-pro (taki sam chińczyk, ale bez polskiej naklejki
) i będę je zmieniał, bo wpadają w rezonans i dla pewnych prędkości mam mocno widoczne VFA. Idę też w 48V, ale silniki 400 kroków/obrót, bo obecnie i tak ograniczeniem u mnie jest wydajność hotendu, a nie mechanika. Tylko tego VFA muszę się pozbyć. Na mniejszych silnikach i TMC2209 było to mniej widoczne, ale po zmianie na większe silniki i TMC5160 (chyba te same masz w tym Duecie) żadna regulacja nie pomaga na ich pozbycie się.
Ja w swojej drukarce mam obecnie chyba prawie identyczne silniki z tymi cnc-pro (taki sam chińczyk, ale bez polskiej naklejki
Janek_Porzycz
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 732
Jeszcze jedna rzecz: silniki będą się grzać. Pomyśl nad chłodzeniem wodnym do nich jak w VzBocie, bo jak silniki będą w obudowie, to mogą tracić moc przy wyższej temperaturze. A jak masz frezarkę, to sam możesz sobie zrobić takie bloki wodne.
Ogólnie warto obejrzeć filmy na tym kanale (zwłaszcza te starsze), bo to też budowa BARDZO szybkiej maszyny i pokazuje na jakie problemy napotkał, jak je rozwiązał lub obszedł, co się sprawdziło, a co nie.
Ja dzięki temu oszczędziłem z 240g na osi X dając rurę karbonową zamiast v-slota i MGN9 zamiast MGN12. I też korci mnie to chłodzenie wodne do silników i stepsticków
Ogólnie warto obejrzeć filmy na tym kanale (zwłaszcza te starsze), bo to też budowa BARDZO szybkiej maszyny i pokazuje na jakie problemy napotkał, jak je rozwiązał lub obszedł, co się sprawdziło, a co nie.
Ja dzięki temu oszczędziłem z 240g na osi X dając rurę karbonową zamiast v-slota i MGN9 zamiast MGN12. I też korci mnie to chłodzenie wodne do silników i stepsticków
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Akurat tak sie składa ze mam zestaw do chłodzenia wodnego 
- Jarewa
- Drukarz
- x 577
Sobie wyfrezujesz to będzie tanio
pompki jedynie dobre są cholernie drogie i chłodnice akurat robie chłodzenie wodne w rf1000
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Mały update:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, Zgarny
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Dalsze postępy w budowie:
Andrzej_W
- Jarewa
- Drukarz
- x 577
A coś brzydkie masz frezowane boki 
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
- Janek_Porzycz
- x 538
- Kontakt:
Osie X i Y zakonczone.
Przy kolejnej okazji montaz pasków oraz frezowanie wózka karetki.
Przy kolejnej okazji montaz pasków oraz frezowanie wózka karetki.
Zgarny